Wasze porady dotyczące transkrypcji audio

Zaczęty przez Col12, 13 Maj 2026, 12:56:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Col12

Cześć wszystkim,
Wkrótce zamierzam przejść na Linuxa i mam sporo pytań dotyczących najlepszego sposobu pracy z transkrypcją audio (spotkania, podcasty itp.).
Jakie są Wasze workflowy, wskazówki lub ulubione oprogramowanie, które pozwala efektywnie pracować na Linuxie w tym zakresie?
Szczególnie interesuje mnie to, co działa dobrze, co jest praktyczne na co dzień oraz jakich błędów unikać, jeśli ktoś dopiero zaczyna.

Mam nadzieję, że mogę opublikować tutaj, przepraszam, jeśli nie mam do tego uprawnień. 

Dom97

Cześć,

Żeby określić co będzie potrzebne potrzebujemy parę konkretów - przede wszystkim czego aktualnie używasz na Windowsie.
Linux w porównaniu do Windowsa ma bardzo szerokie zasoby oprogramownia które można zastosować pod konkretny użtek.

A z podstaw dla początkującego?
Debian / Fedora - ewentualnie jeżeli konsola ci nie straszna i chcesz trochę adrenaliny kosztem lepszej stabilności to openSUSE Tumbleweed.
Ewentualnie jeżeli zajmujesz się typowo audio to są ku temu dedykowane dystrybucje jak MODICIA O.S. lub Ubuntu Studio.

Jak chodzi o aplikację Windowsowe to na start trzeba zainstalować Wine + Winetricks i to już jest tak naprawdę klucz do sukcesu.
Do gier dokładasz Playonlinux i Heroic Games Launcher i gotowe :)
Dell Latitude 5480 | Intel i5-6440HQ | Intel HD Graphics 530 | 24GB DDR4 | 256GBnVME | CachyOS |
HP Elitebook 725 G3 |  AMD A12-8800B | AMD R7 Graphics | 8GB DDR3 | 128GB nVME |
Dell Chromebook 5190 | Intel Celeron N3350 | Intel HD Graphics 500 | 4GBB DDR3 | 32GB eMMc

Col12

Dziękuję za odpowiedź 🙂
Szukam przede wszystkim opinii i doświadczeń związanych z transkrypcją audio pod Linuksem (spotkania, podcasty, wywiady), bardziej niż grami czy aplikacjami Windows.
Chciałbym po prostu znaleźć proste, stabilne i praktyczne rozwiązanie do codziennej pracy i spokojnego rozpoczęcia przygody z Linuksem 🙂