problem z instalacją chromeos

Zaczęty przez pawelek1980, 27 Kwiecień 2025, 08:34:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelek1980

Witajcie, dostałem chromebooka w swoje ręce, problem jest taki że jest na nim zainstalowany linux i przez to nie działa dźwięk, chciałbym zainstalować w nim na nowo chromeos ale po utworzeniu pendrive przez recovery utility zupełnie nic się nie dzieje, odpalam w bios z tego pendrive z chromeos i jest cały czas czarny ekran. Chromebook to HP 11a g8 EE, czy jest inna możliwość zainstalowania tego chromeos.

Dom97

Może nie do końca będzie to rozwiązanie satysfakcjonujące ale jednak zacząłbym od prostszego.
Jaka jest zainstalowana dystrybucja Linuxa? Na większości wystarczy wykonać 1 skrypt tak aby dźwięk działał prawidłowo :)
* HP Elitebook 725 G3 |  AMD A12-8800B | AMD R7 Graphics | 16GB DDR3 | 256GB nVME | Ultramarine Flagship Edition x CachyOS Kernel
* Dell Chromebook 5190 | Intel Celeron N3350 | Intel HD Graphics 500 | 4GBB DDR3 | 32GB eMMc | Windows 10

pawelek1980

Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub ZalogujMoże nie do końca będzie to rozwiązanie satysfakcjonujące ale jednak zacząłbym od prostszego.
Jaka jest zainstalowana dystrybucja Linuxa? Na większości wystarczy wykonać 1 skrypt tak aby dźwięk działał prawidłowo :)
Był linux mint Xfce Edition, zorin os,i jakiś endeavouros i ten najlepiej mi chodził bo reszta zamulała. Sprubuję ten skrypt do dźwięku i dam znać czy pomogło.

Dom97

Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub Zaloguj

Tutaj masz opis jak go użyć. Najlepiej działa z dystrybucjami bazującymi na Fedora, openSUSE czy Archlinux.

Ja osobiście testowałem na Ultramarine oraz openSUSE i działało bez problemu.

27 Kwiecień 2025, 19:41:08
Dodatkowo warto wspomnieć że Ultramarine już co raz bliżej jest wydania dedykowanej edycji dla Chromebooków.

Jeżeli to nie pomoże to daj znać, spróbujemy spróbować powrotu do ChromeOS. Z doświadczenia jednak wiem że te komputery mimo że się oficjalnie nie da - są wręcz stworzone do używania Linuxa.
* HP Elitebook 725 G3 |  AMD A12-8800B | AMD R7 Graphics | 16GB DDR3 | 256GB nVME | Ultramarine Flagship Edition x CachyOS Kernel
* Dell Chromebook 5190 | Intel Celeron N3350 | Intel HD Graphics 500 | 4GBB DDR3 | 32GB eMMc | Windows 10

pawelek1980

Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub ZalogujNie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub Zaloguj
Tutaj masz opis jak go użyć. Najlepiej działa z dystrybucjami bazującymi na Fedora, openSUSE czy Archlinux.
Ja osobiście testowałem na Ultramarine oraz openSUSE i działało bez problemu.
27 Kwiecień 2025, 19:41:08
Dodatkowo warto wspomnieć że Ultramarine już co raz bliżej jest wydania dedykowanej edycji dla Chromebooków.
Jeżeli to nie pomoże to daj znać, spróbujemy spróbować powrotu do ChromeOS. Z doświadczenia jednak wiem że te komputery mimo że się oficjalnie nie da - są wręcz stworzone do używania Linuxa.

dziękuje za podpowiedź, będę instalował fedorę i tam w linku który podałeś jest w instrukcji Potrzebujemy do tego tylko Git'a   co to jest?

Dom97

Git to pakiet obsługiwany za pomocą terminala który służy do synchronizacji repozytorium które są dostępne na jakieś stronie z tym co mamy na komputerze. Git powinien być preinstalowany - jeśli nie jest to na Fedorze zainstalujesz go za pomocą 
sudo dnf install git