Nowy Outlook pojawi się na komputerach z Windows 10 w przyszłym miesiącu

Zaczęty przez razor1995, 13 Styczeń 2025, 22:20:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

razor1995

Microsoft kontynuuje wdrażanie nowego Outlooka na komputery, a system Windows 10 jest następny w kolejce.

Microsoft wkrótce wprowadzi aktualizację, która zainstaluje nowy Outlook na komputerach z systemem Windows 10. Wymuszenie instalacji nowego Outlooka prawdopodobnie spotka się z krytyką, ale nie ma możliwości zablokowania tego procesu. Microsoft udostępnił jednak dokument wsparcia opisujący sposób usunięcia nowego Outlooka po jego instalacji.
Zostało tylko kilka tygodni do automatycznego wprowadzenia nowego Outlooka na komputery z Windows 10.
Nowy Outlook zostanie udostępniony jako część opcjonalnej aktualizacji Windows 10, która ukaże się 28 stycznia 2025 roku.
Następnie aplikacja będzie instalowana na wszystkich komputerach z Windows 10 w ramach comiesięcznej aktualizacji zabezpieczeń, dostępnej od 11 lutego 2025 roku.
Nowy Outlook nie zastąpi klasycznej wersji Outlooka na komputerach w ramach tej aktualizacji. Przynajmniej na razie użytkownicy będą mogli korzystać z obu wersji jednocześnie. Microsoft planuje zastąpienie klasycznego Outlooka w przyszłości, ale stanie się to w późniejszym czasie.
Nowy Outlook konkuruje jednak nie tylko z klasycznym Outlookiem. Jest on również zaprojektowany jako zamiennik aplikacji Poczta i Kalendarz, przy czym wielu uważa, że nowy Outlook nie spełnia oczekiwań.

Nowy Outlook zastępuje aplikację Poczta i Kalendarz, która przez lata była wbudowana w system Windows, sięgając aż do czasów Windows 10. Aplikacja Poczta i Kalendarz to natywne oprogramowanie, które jest lekkie i dobrze wpasowuje się w wygląd Windows 11 i Windows 10. Natomiast nowy Outlook jest aplikacją webową.
Nowy Outlook działa poprawnie, przynajmniej w większości przypadków. Nie jest jednak aplikacją natywną. Brakuje mu niektórych funkcji obecnych w Poczcie i Kalendarzu i nie przypomina typowej aplikacji Windows (ponieważ nią nie jest).
Laptop: Lenovo ThinkPad T480s | Intel Core i5 8250U | Intel HD 620 | 24GB RAM Hynix | Lexar NM620 NVME 1TB | Windows 10 Pro
Laptop testowy: Lenovo ThinkPad T430 | Intel Core i7 3740QM | Intel HD 4000 | 16GB RAM Hynix | Samsung 850 Pro 256GB | Windows 7 Pro | Windows XP Pro x64
PC: MSI Z87-G43 | Intel Xeon E3-1240 v3 | nVidia RTX 3060Ti 8GB | 32GB RAM Hynix | GoodRAM PX 500 NVME 512GB | Windows 10 Pro
Mobile: Google Pixel 6 | Google Tensor GS101 @2.8 GHz | Mali-G78 MP20 | 8GB RAM | 128GB MMC | Android 15
Sieć: Cudy WR3000 AX OpenWRT | Huawei HG8010H | Netia 1Gb/s
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB SSD|

Dom97

Nowy Outlook który ma być super i szybki - jest powolny i niestabilny bo bazuje na PWA.
Miałem okazję testować i straszne jest to że prawdopodobnie wyprze on tego z pakietu Office. Ogólnie to przypomina czasy Windowsa XP i Outlook Express który służył do wysłania linka do Thunderbirda.

I jak było tak jest dalej, Thunderbird (oraz jego forki) jest najlepszy i zaczyna wkraczać na systemy mobilne (na razie na Androida jako fork K9Mail z którym ma się połączyć) ale jest też zapowiedziany na iOS.
* HP Elitebook 725 G3 |  AMD A12-8800B | AMD R7 Graphics | 16GB DDR3 | 256GB nVME | Ultramarine Flagship Edition x CachyOS Kernel
* Dell Chromebook 5190 | Intel Celeron N3350 | Intel HD Graphics 500 | 4GBB DDR3 | 32GB eMMc | Windows 10

razor1995

Pod Windows 11 uruchamia się domyślnie nawet, jak masz zainstalowanego zwykłego Outlooka. I wciska do niego przyciski "przełącz na nową wersję Outlooka", ludzie klikają i potem nie potrafią wrócić :E 
U siebie powyłączałem te buttony i kasuję tę appkę, bo nieświadomi, jaki to szit userzy korzystają a potem:
  • nie działa mi skrzynka współdzielona (nowy Outlook nie umie ich poprawnie obsługiwać),
  • rozwala mi formatowanie maili,
  • nie otwiera wszystkich maili (a zwykły Outlook robi to bez zająknięcia),
  • maile mi znikają (nie do końca wiem jak, ale dotarły do mnie takie głosy) xD
Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub ZalogujOgólnie to przypomina czasy Windowsa XP i Outlook Express który służył do wysłania linka do Thunderbirda.
Outlook Express przynajmniej robił to bez problemu, ten nowy pewnie podmieni Ci link na swój własny i przy okazji rozwali formatowanie xD
Laptop: Lenovo ThinkPad T480s | Intel Core i5 8250U | Intel HD 620 | 24GB RAM Hynix | Lexar NM620 NVME 1TB | Windows 10 Pro
Laptop testowy: Lenovo ThinkPad T430 | Intel Core i7 3740QM | Intel HD 4000 | 16GB RAM Hynix | Samsung 850 Pro 256GB | Windows 7 Pro | Windows XP Pro x64
PC: MSI Z87-G43 | Intel Xeon E3-1240 v3 | nVidia RTX 3060Ti 8GB | 32GB RAM Hynix | GoodRAM PX 500 NVME 512GB | Windows 10 Pro
Mobile: Google Pixel 6 | Google Tensor GS101 @2.8 GHz | Mali-G78 MP20 | 8GB RAM | 128GB MMC | Android 15
Sieć: Cudy WR3000 AX OpenWRT | Huawei HG8010H | Netia 1Gb/s
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB SSD|