Czym modyfikować Windows 11

Zaczęty przez gumish93, 21 Lipiec 2025, 17:38:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gumish93

Czołem

Wątek powstał gdyż chce spróbować sił w krojeniu Windy 11. Ale nie bardzo wiem jakimi narzędziami to robić czy softem a może ręcznie
Potrzebuje więc podpowiedzi co mogę śmiało użyć
Ostatni raz próbowałem XP ciąć. Wiem , dawno to było 🤣🤣🤣

Pozdrawiam

Ryzenek

Jeśli masz na myśli ,,krojenie" systemu Windows 11, czyli dostosowywanie go, usuwanie niepotrzebnych funkcji lub optymalizację działania – to masz ciekawe wyzwanie! Pamiętaj tylko, że takie modyfikacje mogą wpłynąć na stabilność systemu lub jego inne mogą nie zadziałać takie jak funkcje systemu.

WinReducer to potężne narzędzie do tworzenia spersonalizowanych instalacji Windowsa, w tym Windows 11. Pozwala na modyfikację pliku ISO systemu operacyjnego jeszcze przed jego instalacją – idealne dla entuzjastów, administratorów IT czy osób chcących odchudzić system.

Co możesz zrobić z WinReducerem?
  • Usunąć zbędne komponenty: np. aplikacje systemowe, języki, funkcje sieciowe.
  • Zintegrować sterowniki i aktualizacje: przydatne, gdy instalujesz system na sprzęcie bez dostępu do internetu.
  • Dodać własne ustawienia i branding: tapety, kursory, logo – pełna personalizacja.
  • Zautomatyzować instalację: tworzysz obraz ISO z gotową konfiguracją, bez potrzeby ręcznego ustawiania po instalacji.

📥 Jak zacząć?
  • Pobierz oficjalny obraz ISO Windows 11 ze strony Microsoftu.
  • Wejdź na stronę projektu Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub Zaloguj i pobierz wersję EX-110 dla Windows 11.
  • Uruchom program, załaduj ISO i rozpocznij modyfikację.
  • Po zakończeniu wygeneruj nowy plik ISO i użyj go do instalacji systemu.

🧠 WinReducer daje ogromne możliwości, ale wymaga ostrożności – usunięcie niektórych komponentów może spowodować problemy z działaniem systemu.

razor1995

MSMG Toolkit albo WinReducer.
NTLite nie polecam, bo w darmowej wersji za wiele zrobić się nie da.
Laptop: Lenovo ThinkPad T480s | Intel Core i5 8250U | Intel HD 620 | 24GB RAM Hynix | Lexar NM620 NVME 1TB | Windows 10 Pro
Laptop testowy: Lenovo ThinkPad T430 | Intel Core i7 3740QM | Intel HD 4000 | 16GB RAM Hynix | Samsung 850 Pro 256GB | Windows 7 Pro | Windows XP Pro x64
PC: MSI Z87-G43 | Intel Xeon E3-1240 v3 | nVidia RTX 3060Ti 8GB | 32GB RAM Hynix | GoodRAM PX 500 NVME 512GB | Windows 10 Pro
Mobile: Google Pixel 6 | Google Tensor GS101 @2.8 GHz | Mali-G78 MP20 | 8GB RAM | 128GB MMC | Android 15
Sieć: Cudy WR3000 AX OpenWRT | Huawei HG8010H | Netia 1Gb/s
PlayStation 4 | CUH-1116A | 1TB SSD|

zen888

WinReducer jest tak samo płatny (albo i jeszcze lepiej) jak NTLite natomiast MSMG Toolkit chyba się skończył (to ruski program) - ostatnia aktualizacja 05.2024. Czyli nie ma dobrego i darmowego modyfikatora instalacji Windowsa. Może poczekać na Win11 25H2, tam będzie można usuwać niechciane aplikacje.