[ChromeOS] Tworzenie bootowalnego pendrive na Chrome OS

Zaczęty przez Dom97, 12 Marzec 2024, 22:15:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dom97

Aby przygotować obraz Linuxa należy:

1. Pobrać obraz który chcemy nagrać na USB - po jego pobraniu zmieniamy format ISO/IMG na BIN.

2. Pobrać Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub Zaloguj a następnie go uruchomić za pomocą przeglądarki Chrome

Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub Zaloguj

3. W kreatorze wybieramy 3 kropki oraz z menu wybieramy "Użyj obrazu lokalnego"

4. Wskazujemy obraz który chcemy skopiować na USB - przeklikujemy dalej a następnie czekamy na ukończenie kopiowania. 
Po ukończonym zabiegu jesteśmy gotowi do używania pendrive :)
* HP Elitebook 725 G3 |  AMD A12-8800B | AMD R7 Graphics | 16GB DDR3 | 256GB nVME | Ultramarine Flagship Edition x CachyOS Kernel
* Dell Chromebook 5190 | Intel Celeron N3350 | Intel HD Graphics 500 | 4GBB DDR3 | 32GB eMMc | Windows 10

pawelek1980

Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub Zalogujpo jego pobraniu zmieniamy format ISO/IMG na BIN
Jak to zrobić?

Dom97

Wybierasz opcję zmień nazwę i zamieniasz końcówkę iso na bin.
* HP Elitebook 725 G3 |  AMD A12-8800B | AMD R7 Graphics | 16GB DDR3 | 256GB nVME | Ultramarine Flagship Edition x CachyOS Kernel
* Dell Chromebook 5190 | Intel Celeron N3350 | Intel HD Graphics 500 | 4GBB DDR3 | 32GB eMMc | Windows 10

pawelek1980

Wszystko ładnie się utworzyło ale nie chce się zainstalować bo wyskakuje takie coś, co bym nie wybrał to tylko czarny ekran i nic się nie dzieje.   Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub Zaloguj

Dom97

To oznacza że źle się sformatował pendrive. Użyj wymazywania zawartości z USB w programie Chromebook Recovery Utility a następnie nagraj jeszcze raz obraz na pendrive.
Pendrive napewno jest w standardzie USB 3.0?

pawelek1980

Tak,pendrive jest 3.0
co bym nie zrobił ciągle jest tak samo

Dom97

Spróbuj zgodnie z tymi instrukcjami:

pawelek1980

niestety nie poradzę sobie, zainstalowałem chrome os flex ale i tak nie ma dźwięku, jedynie można połączyć przez bluetooth i wtedy jest ok przez głośnik, szkoda tylko że nie działają pliki apk bo o sklepie można pomarzyć. 

Dom97

Czy tak jak w poprzednim temacie próbowałeś na jakiejś dystrybucji linuxa użyć podesłanego przez mnie skryptu?

pawelek1980

Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub ZalogujCzy tak jak w poprzednim temacie próbowałeś na jakiejś dystrybucji linuxa użyć podesłanego przez mnie skryptu?
Tak, chciałem uruchomić dźwięk w Linuxie z tego linku który mi podesłeś ale nie działał 

Dom97

Próbowałem na różnych dystrybucjach i chromebookach i zawsze śmigało ale zawsze się musi trafić jakiś ciężki przypadek. W takim razie zostaje przywrócenie oficjalnego UEFI oraz instalacja ChromeOS.

pawelek1980

Nie masz uprawnień do wyświetlania linków. Zarejestruj się lub ZalogujPróbowałem na różnych dystrybucjach i chromebookach i zawsze śmigało ale zawsze się musi trafić jakiś ciężki przypadek. W takim razie zostaje przywrócenie oficjalnego UEFI oraz instalacja ChromeOS.
Tylko jak to zrobić, jak przywrócić to uefi i jak zainstalować tego chromeos jeśli wszystko robię jak w internecie i nic to nie daje, ciągle pojawia się taki ekran jak na zdjęciu które dodałem kilka postów wcześniej. 

Dom97

Trzeba zainstalować linuxa (najlepiej fedorę) wprowadzić laptop w tryb WP disabled (jak dobrze pamiętam to w tym konkretnie laptopie trzeba odłączyć baterie i uruchomić urządzenie bez niej - najlepiej byłoby zweryfikować w internecie jak wyłączyć w twoim konkretnym urządzeniu wyłączyć)

A następnie podążać za poniższą instrukcją w celu przywrócenie Stockowego UEFI które pozwoli na przywrócenie chromeos.

pawelek1980

ok,dziękuję dziś będę instalował fedorę, z odłączeniem baterii nie będzie problemu, dam znać jak poszło, może kiedyś bedzie też ktoś miał kiedyś taki sam problem jak ja.

pawelek1980

Hurra, udało się zainstalować chromeos, w końcu jest dźwięk i wszytko z Google play działa, dziękuję dom97, twój link zadziałał, nie musiałem odłączać baterii, uruchomiłem z pendrive na fedora, nie instalowałem go tylko wszystko robiłem z pendrive, potem tylko włożyłem pendrive z ChromeOS i poszło, pozdrawiam wszystkich i dziękuję.